Titel: Hörsång

Meddelare: J.A. E-n.

Socken/stad: Nora

Hörsång eller Håsjång, som det heter på socknens mål, är ett torpställe utanför Grönsvik by. Den, som bröt och byggde där först hette Jon Annersn. En liten bäck rinner fram där förbi och där byggde han en källkvarn. Men då de var torra höstar, så kunde han ej mala där, utan måste till någon annan kvarn. Om våren fanns alltid nog vatten, men till dess kunde han ej spara, därför hade man som ordstäv i socken: När Jon Annersn hade korn i säcken, så fanns de inge vattn i bäcken, å då de fanns vattn i bäcken, så fanns de inge korn i säcken.
En dag kom Jon springande upp till byn och såg mycket uppskrämd ut. Då man frågade, vad det var med honom, så sade han, att han hade hört skrömta. Då man frågade, vad hon gjorde, svarade han: "Ja hon sang hon." Därefter fick stället sedan heta Hörsång.

(Ur pristävlan i Västernorrlands Allehanda ?-12/1920.)